Copiii față în față cu reacțiunea

2012, protestul "112 - Salvați România"

Unul din lucrurile pe care nu le faci NICIODATĂ într-un conflict care a escaladat deja, e să ataci teme foarte sensibile și foarte personale. Iar un lucru mai personal decât relația părinte-copil nu există! E exact genul ăla de temă pe care, indiferent ce părere ai avea tu, pur și simplu nu o abordezi. Nu te bagi. Pentru că atingi resorturi extrem de sensibile, iar ele se întorc împotriva ta ca un bumerang, făcându-te să pici mult mai prost decât erai deja și reducând major șansa oricărei reconcilieri sau reparări de imagine. 

Atacurile unor membri și lideri PSD la adresa părinților care și-au dus copiii la proteste e ultima greșeală majoră pe care putea PSD să o facă în "conflictul Ordonanțelor" pentru a tensiona și mai mult situația. 

De ce asta? În primul rând pentru că relația părinte-copil se consumă EXCLUSIV ÎNTRE EI. Fără arbitri! Cu excepția cazurilor grave de abuz nimeni și nimic nu are voie să intervină acolo! Poți evident oferi un feed-back de îmbunătățire, dar niciodată n-ai voie să formulezi o acuză. 

Mai mult, nimic nu scuză dubla măsură, faptul că cei din politică privesc ca inacceptabile lucruri pe care ieri le tolerau sau aprobau, doar pentru că de data asta nu servesc și scopului lor. 

Mi-am dus copiii cu mine în ultimii ani la aproape toate protestele la care am participat. Și la alea împotriva unor Guverne (indiferent că era vorba de Boc sau Grindeanu) sau Președinți (Iliescu sau Băsescu) și alea împotriva unor abuzuri (UTA, Roșia Montană, Parcul Eminescu, etc). La unele din ele, cele care le conveneau (gen protestele împotriva lui Băsescu, sau cele împotriva unor măsuri ale lui Falcă la Arad) au participant și membri ai PSD. Probabil mulți au făcut-o de bună-credință, din convingere, nu cu ordin de la partid (cum zic ei acum despre noi). Nu-mi amintesc ca vreunul din ei să fi fost deranjat atunci de prezența copiilor. Să-și fi manifestat îngrijorarea. Să fi făcut plângeri la Protecția Copilului. De ce nu? Pentru că atunci le convenea. Iar în România a fi duplicitar e sport național. 

La protestele din 2012 (alea împotriva lui Boc & Băsescu) am stat cu copiii în piață, în frig, în fiecare seară (ex. poza atașată). Atunci un tânăr lider PDL m-a amenințat că-mi face plângere la Protecția Copilului. Am avut o lungă dezbatere cu acel individ, a încercat să mă sperie, să mă intimideze, m-a jignit. Evident, nu am cedat. Azi auzim aceleași acuze, de data asta de la pesediști. Până la urmă, doar noi rămânem aceiași. Iar copiii noștri vor ști să nu se teamă de amenințări, să ia atitudine, să nu se supună unor lideri corupți. Vor fi oameni integri. Cred că până la urmă e un preț corect. 

Discutând pe fond, de ce acei copii aveau dreptul să fie acolo alături de părinții lor?

  • pentru că nu există loc mai sigur pentru un copil decât lângă părintele lui
  • pentru că după o zi de muncă părintele și copilul vor să petreacă timp împreună; indiferent că merg la cumpărături, la mall, la restaurant, în parc, la stadion, etc. Oriunde părintele are treabă după-amiaza/seara vrea să aibă copilul alături de el. Iar mersul împreună la supermarket nu-i cu nimic mai educativ decât o plimbare la protest. 
  • părinții care au mers la proteste împreună cu copiii nu s-au aflat acolo pentru ei înșiși ci în primul rând pentru viitorul copiilor lor; pentru a le da șansa să trăiască într-o țară în care minciuna și furtul să nu mai fie standard național.
  • nu a existat la proteste mai multă violență verbală decât altundeva în jurul nostru: pe stradă, sau chiar în școală (apropo, știați că România e pe primul loc în Europa la violența şcolară?). Personal nu subscriu deloc, ca formă de protest, la pancartele alea cu “m..ie”, cu atât mai puțin asociate copiilor. Dar cazurile respective chiar au fost excepții. Nota generală de limbaj a fost una foarte decentă. 
  • copiii trebuie educați de mici să aibă opinii, să le exprime public, să aibă curaj, să le pese; și mai ales să vadă că atunci când oamenii iau atitudine lucrurile se pot schimba în bine. Eu sunt convinsă că toți copiii care au participat la Protestele noastre din 2015 pentru Salvarea Parcului Eminescu (atunci chiar am chemat copii la proteste, i-am încurajat să înfieze pomi) azi simt că ei au contribuit la salvarea unui parc, iar când vor fi adulți vor reacționa prompt în astfel de situații. 
  • mai mult Convenţia cu privire la drepturile copilului a UNICEF, în paragrafele despre drepturile de liberă exprimare ale copiilor (art. 12-15) spune: “Copilul capabil de discernământ are dreptul de a-şi exprima liber opinia asupra oricărei probleme care îl priveşte. Copiii au dreptul de a se informa, de a fi ascultaţi. Orice copil are dreptul la libertatea de a gândi, de a avea o religie, de a participa la întruniri paşnice care nu încalcă drepturile celorlalţi.”

Ca părinte “iresponsabil” care mi-am dus copiii ani de zile la proteste (și întotdeauna le-am explicat de ce suntem acolo, ce facem, care va fi beneficiul acelor proteste pentru viitorul lor) sunt fericită că azi copiii mei sunt adolescenți mult mai responsabili decât majoritatea adulților pe care îi cunosc.  

Iar în timp ce copii pe care unii părinți (după standardul unora mult “mai responsabili” decât noi) i-au protejat la acele proteste ținându-i în casă azi poate stau prin baruri, copiii mei își consumă mare parte din timp mergând la competiții de debate și dezbătând despre drepturile femeilor în lumea musulmană, impactul unor măsurilor fiscale, problema kurdă sau dreptul la educație. 

Așa că mesajul meu pentru cei implicați în politică (indiferent de culoare) și care ne acuză că suntem părinți iresponsabili e unul singur: “Ați greșit major abordând această temă. Iar singurul lucru bun pe care îl puteți face e să stați cât mai departe de copiii noștri!”

 

Comentarii

Привет всем участникам форума! Класный у вас сайт!
Нашел интересные материалы для владельцев частных домов и не только: купить двери в иваново
Тут: купить лестницу в иваново
Тут: http://bestmebel37.ru/korpusnaya-mebel
Здесь: http://bestmebel37.ru/reznye-balyasiny балясины резные
http://bestmebel37.ru/reznoi-dekor
http://bestmebel37.ru/dveri-iz-massiva
Тут: http://bestmebel37.ru/dveri-iz-massiva двери из дуба на заказ

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.