De ce votez DA la Referendum?

De ce votez DA la Referendum?

Încă de la început vreau să menționez că nu sunt fan al USL, cu atât mai puțin al liderilor USL. Mi-e antipatic Victor Ponta (nu de azi de ieri ci de ani de zile) și mi-e indiferent Crin Antonescu (cândva mi-era simpatic, dar în ultimii ani simpatia mi-a scăzut transformându-se în indiferență).

Așadar, motivația mea la Referendum nu are absolut nici o legătură cu alte formațiuni politice, cum de regulă fanii lui Băsescu și ai PD-L tind să-i catalogheze pe toți cei care s-au săturat de mizeriile făcute de gașca lor.

Pe 29 iulie nu mergem să alegem între Băsescu și Ponta, Băsescu și Antonescu, Antonescu și Dan Diaconescu, PD-L și USL, PD-L și PP-DD, etc... Asa e capcana pe care ne-o întinde PD-L, cum că automat dacă votăm pentru suspendarea lui Băsescu dăm un vot pentru cuplul Ponta-Antonescu. Întrebarea e una singură și simplă: “Îl mai vrem pe Traian Băsescu Președinte al României? După care, dacă majoritatea celor care vor vota vor spune că nu-l mai vor (în cazul în care asta se va și întâmpla), abia la toamnă vom fi chemați să alegem între X și Y. Și har Domnului, până atunci se mai pot întâmpla multe, inclusiv să apară pe scena politică candidați mai dezirabili. În orice caz, la toamnă opțiunea nu va fi strict între PD-L (sau ICCD cum probabil i se va spune de data asta) și USL, ci la fel ca la locale, am convingerea că vor exista mai mulți candidați din care să putem alege. Sau pur și simplu, dacă nu ne vom simți reprezentanți de absolut niciunul, putem foarte bine să spunem “PAS”.

Până atunci, însă, revin și spun că întrebarea nu e dacă îl vrem pe Băsescu versus Antonescu, ci e mult mai simplă. E doar: “Îl mai vrem pe Traian Băsescu Președinte al nostru?” “Considerăm că ne mai reprezintă?”. Pentru mine e clar: Nu îl mai vreau și nu mă reprezintă!

Motivele pentru care voi spune un DA foarte hotărât la acest referendum nu au așadar legătură cu partidele politice, ci sunt pur și simplu următoarele:

  1. Traian Băsescu reprezintă din punctul meu de vedere chintesența răului și a sistemului corupt în care ne zbatem de atâția ani. Un individ prost crescut, grobian, tupeist, un contra-model pentru ceea ce îmi doresc eu, de exemplu, să aibă în față copiii mei ca lider al țării în care trăiesc, atunci când cresc.

  2. Traian Băsescu patronează de ani de zile un sistem corupt, format din oameni care și-au construit în jurul lor adevărate imperii: Udrea, Anastase, Blaga, Falcă, Videanu, etc., iar acum tot el e cel care strigă “Hoții!”. Traian Băsescu avea absolut toate mijloacele și timp arhi-suficient (8 ani de zile!) să stârpească corupția în România. De ce nu a făcut-o? Pentru că nu doar face parte din același sistem, ci el însuși este Sistemul.

  3. Traian Băsescu are toate caracteristicile unui anti-model: mincinos, corupt, răutăcios, perfid, meschin, needucat. Nu are nimic din atributele pe care în opinia mea ar trebui să le aibă un Președinte de Stat.

  4. Traian Băsescu este un dictator. Partidul său a fost condus ani de zile cu o mână de forță și nici o opinie diferită de cea a Marelui Conducător nu a fost acceptată. A numit doar Prim-Miniștri de paie pe care i-a condus după bunul său plac sfidând legile și atribuțiile Președintelui. A dovedit în numeroase rânduri dispreț total față de democrație (să ne amintim doar momentul în care sfidând o largă majoritate parlamentară a refuzat numirea lui Klaus Johannis ca Prim-Ministru, pentru simplul motiv că “nu a vrut”!). Acel eveniment a reprezentat un moment extrem de grav pentru democația românescă, o adevărată lovitură de stat, echivalentul unei noi Mineriade, din păcate prea ușor tratată la momentul respectiv și ulterior uitată de cei mai mulți dintre românii "iubitori de democrație". Și exemplele de acest gen sunt numeroase.

  5. Traian Băsescu e lipsit de viziune. Guvernele pe care le-a condus (chiar dacă nu avea legal atributele să o facă) au fost nu doar profund corupte, ci complet lipsite de viziune. În plan economic România a cunsocut un declin constant, pentru că toate legile adoptate în plan economic și al taxării în ultimii ani au fost catastrofale. Peste 200.000 de companii au fost sacrificate sub bagheta lui Traian Băsescu, datorită măsurilor total greșite adoptate (menționez doar câteva: introducerea impozitului forfetar, desființarea microintreprinderilor, majorarea contribuțiilor sociale, majorarea TVA, desființarea unor facilități și deductibilități fiscale). România, după 8 ani sub conducerea lui Traian Băsescu, nu are nici o direcție și nu și-a definit o strategie clară ca țară “Încotro vrem să mergem?” “În ce mod vrem să ne definim pentru a ne diferenția în regiune și pentru a fi atractivi pentru investitori?”

  6. Traian Băsescu este un cameleon politic desăvârșit. A făcut parte din FSN-ul lui Ion Iliescu în anii '90 contribuind la aducerea minerilor la București, a sabotat constant singura guvernare formată din partide real de dreapta de după '90, cea a Convenției Democrate între '96-2000, și-a înregistrat partidul în Internaționala Socialistă, unde a activat ani de zile afișându-se pretudindeni (el și colegii lui) ca mari social-democrați. După care, în momentul în care a realizat că pe centru dreapta există un culoar liber, datorită scăderii în popularitate a PNȚCD, și-a scos partidul din Internaționala Socialistă, la numit brusc “partid popular”, de centru și l-a afiliat la PPE. Inițial, pentru cei care-și mai amintesc, el și colegii lui n-au avut direct curajul asumării unei identități de dreapta, în primii ani auto-intitulându-se “populari”, după care, treptat, speculând marea oportunitate, au prins curaj și brusc au devenit “partid de dreapta”. Lăsând la o parte faptul că măsurile luate de Guvernarea PD-L în perioada de criză au fost orice numai măsuri de dreapta nu (majorări de taxe, reduceri de deductibilități), ca votant de dreapta nu voi accepta niciodată ca un fost partid de stânga, descendent din FSN si afiliat azi de zile la Internationala Socialistă să-mi spună că el reprezintă “adevărata dreaptă în România!”

  7. Traian Băsescu a fost colaborator al Securității înainte de 1990. Până când nu vom scăpa România de astfel de personaje, vom rămâne cantonați în trecut, legați de o perioadă sumbră, cu personaje și comportamente sumbre. Nu pot să accept ca după 20 de ani de la Revoluție, România să fie condusă în continuare de un fost comunist și fost securist. E timpul ca acest gen de personaje să dispară complet din politica românească. Am fost de acord cu punctul 8 de la Timișoara în 1990, îl consider la fel de corect și util și astăzi.

  8. Traian Băsescu a condus România de parcă ar fi fost “tarlaua lui personală”. În dispreț față de legi și cetățeni, jignind numeroase categorii profesionale (profesori, medici, întreprinzători) și desconsiderând total opiniile celor care gândesc diferit de propria sa clică (e suficient să ne uităm la legi importante ca Legea Educației, Codul Fiscal, etc. și să vedem că Traian Băsescu și gașca sa nu au ținut cont absolut deloc de opiniile venite din afara PD-L, indiferent că vorbim de opoziție sau societatea civilă).

  9. Cu Traian Băsescu "la timonă" România nu are nici un viitor. Băsescu nu a reușit nimic bun în cei 8 ani în care a condus România având de partea sa toate instituțiile (Guvernul, Parlamentul, etc.). Cu atât mai puțin va putea fi un factor constructiv într-o configurație în care partidul său se prefigurează a fi minoritar (sau în unele structuri, gen Guvern, inexistent). Băsescu nu știe să conducă atunci când nu este ascultat orbește, atunci când trebuie să asculte și opiniile altora și să țină cont de ele. Motiv pentru care convingerea mea e că va constitui în viitor un element permanent de blocaj și conflicte. De altfel, Băsescu e o fire conflictuală, un circar, ce se hrănește permanent din crearea și alimentarea de conflicte. El nu știe să colaboreze. El șite doar să impună și să "dinamiteze".

  10. ...și lista ar putea continua cu multe alte argumente, dar pentru moment mă opresc aici.

În concluzie, pentru mine e simplu. Și nu de azi de ieri. Mi-amintesc că, în urmă cu 3 ani, când Traian Băsescu a fost reales ca Președinte al României, a fost singura zi din viața mea în care m-am gândit foarte serios că vreau să plec din România, pentru că nu vreau să-mi cresc copiii încă 5 ani sub un astfel de Președinte care reprezenta pentru mine esența a tot ceea ce detest. Așa că, dacă există o șansă ca acei 5 ani să devină doar 3, e doar un calvar care se poate sfârși ceva mai repede.

M-am săturat de circ! M-am săturat de hoție și corupție! M-am săturat de mârlănie și șmecherie!

Cât despre ce va urma după.... asta vom vedea la toamnă. Avem câteva luni în care să analizăm opțiunile, candidații cu care vor veni nu doar USL și PDL (sau cum s-o mai numi el până atunci) ci și alte formațiuni, sau de ce nu, independenți care s-ar putea înscrie în luptă și vom alege, fiecare dintre noi, pe acela/aceia pe care îi vom considera mai reprezentativi pentru valorile și principiile noastre.

Dar ca să existe o astfel de alegere, prima condiție este ca Traian Băsescu să plece. 8 ani au fost suficienți!

Unii vor spune că se poate și mai rău? Evident, întotdeauna există și opțiunea asta. Dar eu cred că este deja inacceptabil, că ștacheta a fost coborâtă sub orice limită a decenței și că e cazul să punem punct și să ne dorim mai mult de atât! Sau cel puțin să nu mai acceptăm să coborâm niciodată nivelul într-atât de jos! E adevărat, a scăpa de Traian Băsescu e doar pimul pas spre a ne redobândi demnitatea. După care drumul, într-adevăr, e foarte lung...

Comentarii

...DA si NU...

Da este singura alegere pe 29 pentru om care gandeste la " rece " intr un prezent incalzit de " portocale " prin nesimtire lipsa de prestanta prezindentiala si mai ales umana ...

Doar Dumnezeu cred ca ne mai poate salva in acest moment fiindca in "poporul" roman mi-am cam pierdut increderea ....

... e foarte bine ca vrem mai mult de la un presedinte ... ceea ce insa nu va putea face el niciodata, e sa ne invete ca a trai mai bine presupune a invata si a munci mai mult ... a nu mai fura si a nu mai da spaga pentru a obtine favoruri ... a nu mai ocupa locurile de parcare rezervate persoanelor cu handicap sau accesului in spatiul privat al altora ... a nu mai arunca resturile menajere sau molozul oriunde avem noi chef ... si lista poate continua ... aceste lucruri ar trebui sa fie rezolvate in familie, insa copiii nu pot invata asa ceva de la parinti care mint, inseala si se sustrag de la anumite responsabilitati, dand vina pe guvern, parlament sau presedinte ... vazand tot ceea ce ma inconjoara zi de zi, ma intreb daca este legitima asteptarea ca un presedinte sa fie mai bun ... oare nu este el tocmai reflexia a ceea ce este romanul astazi??? ...oare nu reprezinta el tocmai caracterul si temperamentul poporului roman??? ... as vrea altceva pentru copiii mei, dar, daca ma uit in jur, vad o multime de oameni "murdariti" de colaborarea cu un sistem mizerabil, oameni a caror deviza "trebuie sa fi rechin pentru a inota alaturi de rechini" este transpusa in fiecare decizie zilnica ... ajungeti sa le dati in cap vecinilor, prietenilor sau chiar rudelor, pentru ca nu sunt de acord in ceea ce priveste suspendarea presedintelui, insa cand a fost partidul sau la putere, fiecare a incercat sa gaseasca o cale de colaborare pentru a-si asigura bunastarea ... acum cand e atacat din toate partile, fugiti la USL, pentru ca altfel ar putea iesi la iveala mizeriile facute in colaborare cu PD-L ... iar eu, simplu cetatean, ma intreb cum pot avea incredere in voi si in integritatea voastra, cand le-ati facut loc (si nu orice loc) la toti tradatorii care vor sa scape de pedeapsa potrivita, cu contul bancar crescut alaturi de guvernarea trecuta ... sa va fie rusine tuturor ce va considerati mai buni decat Basescu, dar ati fost parte in aceeasi echipa care a deturnat fonduri de unde a putut, iar azi strigati "jos Basescu - nu ne reprezinta" ... ba va reprezinta ... noi, oamenii simpli, pe care ii considerati fraieri care "nu stiu sa se descurce in viata" suntem constienti de faptul ca toti au furat cat au putut, si chiar peste puteri si nevoi, dar mai stim ca, incet-incet, am aflat tot ce au facut si speram ca vor plati pentru asta ... totodata, stim, avand in vedere actiunile din primele saptamani de guvernare ale USL, ca se va asterne intunericul peste mizeria lor si ca vor inchide gura oricui se va ridica impotriva lor ... asta, si doar asta, ma face sa votez un om pe care nu-l mai doresc nici eu ca presedinte, dar in timpul caruia presa a fost libera sa afle si sa ne spuna tot ce se intampla, pentru ca, incet-incet, sa ajunga toti sa plateasca ... nu va inselati singuri: mai devreme sau mai tarziu vor plati toti ... chiar daca Basescu pleaca si ei isi acopera mizeria, mai devreme sau mai tarziu vor "da ochii" cu judecata Lui Dumnezeu, si nu vor mai putea da vina pe Basescu pentru toata mizeria din viata lor ... si el va plati pentru toate greselile lui, dar asta nu inseamna ca sunteti voi mai buni ... ma rog la Dumnezeu sa aiba mila de noi si sa nu ne de-a dupa cum meritam, pentru ca am ajuns deja "in genunchi" - inca o lovitura ne va pune "cu botu' pe labe" ...

Păcat nu există buton de „like” pentru ce s-a scris mai sus... :)

Dumneavoastră cu cine dialogați? Sper sincer că nu cu mine!
Fraze de genul: "acum cand e atacat din toate partile, fugiti la USL, pentru ca altfel ar putea iesi la iveala mizeriile facute in colaborare cu PD-L", "sa va fie rusine tuturor ce va considerati mai buni decat Basescu, dar ati fost parte in aceeasi echipa care a deturnat fonduri de unde a putut", etc. le puteți adresa oricui, dar categoric nu mie.
Multumesc!

Stimata Doamna Adela Cristea,

Referitor la mesajul cu spulberarea unor mituri de pe Facebook (am vrut sa va scriu acolo, insa din anumite motive tehnice nu pot sa las comentarii),

Daca dvs il antipatizati asa de mult pe Basescu, nu inseamna ca nu sunt oameni onesti si independenti care au considerat ca intre Ponta si Basescu il prefera pe ultimul fiind raul cel mai mic. Printre aceste persoane ma numar si eu, neimplicat niciodata in sustinerea PDL-ului ori a lui Basescu, decat acum cand am contestat vehement actiunile regimului Ponta-Antonescu ce au facut rau Romaniei in 2 luni mai mult decat a facut Basescu in 8 ani. Cum pana si suspendarea a fost absurda, pentru ca de principiu este o anomalie sa suspenzi un presedinte, indiferent care ar fi acesta, doar pentru ca nu este popular, atunci in mod categoric am boicotat aceste alegeri inca inainte de a cere Basescu asa ceva si inainte ca regula cvorumului sa fie clarificata, blogul meu stand marturie in acest sens. Asta nu inseamna ca m-am facut frate cu Basescu ci inseamna ca am spus NU hotarat actiunilor guvernului Ponta si a Parlamentului.

Tot la fel Ungureanu si Neamtu pot fi persoane care datorita contextului s-au apropiat atat de mult de Basescu. Mie mi se pare normal avand gandirea mai sus mentionata. Nu inseamna ca aceste persoane tinere nu pot implementa o alta atitudine decat cea a lui Basescu care intr-o masura insemnata a fost daunatoare. Daca Basescu a fost un badaran, nu inseamna ca si Neamtu & Ungureanu vor deveni automat badarani doar ca l-au sustinut intr-un referendum care de principiu intr-un alt stat civilizat nu ar fi existat pe argumentatia USL-ului.

Va apreciez mult pentru initiativele dvs sincere. Imi aduc aminte ca eu am fost un visator si sustinator al URR-ului. Dar mi-am dat seama precum dvs stiti probabil si mai bine ca toate bunele intentii se lovesc de zid daca nu exista o sustinere politica inseamnata. In aceasta situatie Ungureanu nu putea ajunge premier fara sustinerea unui partid parlamentar. Partiduletele lor nu pot fi vazute daca cineva puternic nu le mentioneaza. Asta insa nu inseamna automat prostitutie, nu inseamna ca vor continua intocmai politica daunatoare a lui Basescu cu atat mai mult cu cat n-au sarit pe ciolanele PDL si si-au mentinut o anumita independenta de acesta, cred eu, nu numai formal.

In alta ordine va doresc mult succes in tot ceea ce intreprindeti si multa sanatate dvs si familiei.

Cu stima,
Iulian Dronca

Stimate domnule Iulian Dronca,

In primul rând vă mulțumesc pentru mesaj și pentru aprecieri.

Nu am susținut niciodată că nu există oameni onești si independenți printre susținătorii lui Traian Băsescu la acest Referendum. Dimpotrivă! Mă număr și eu printre cei care în mod onest (nu am nici un interes personal) și independent (nu am nici o afiliere la USL, nici măcar o simpatie pentru ei), am vrut ca mandatul lui Traian Băsescu să înceteze. Deci sunt convinsă că există foarte mulți oameni, asemeni mie, care cred în mod sincer contrariul și anume că Băsescu este în acest moment o alternativă mai bună pentru România și îl vor în continuare Președinte.
Ceea ce nu mi se pare corect și principial este ca cei care cred altfel decât mine să refuze confruntarea, prin vot, respectiv să imi refuze mie și celor care gândesc asemeni mie, prin boicot, dreptul de a-mi fi recunoscută până la capăt opțiunea.
Am tot respectul pentru cei care au mers la vot si au votat NU, nu am nici o problemă cu cei care nu au mers la vot pentru că nu-i interesează subiectul (mulți din ei nu merg niciodată la vot), dar mă deranjează opinia celor care nu au mers la vot pentru că au știut că în felul ăsta pot folosi în avantajul lor o "șmecherie legală", cea prin care voturile celor neinteresați de subiect se vor adăuga (bonus nemeritat) în contul lui Traian Băsescu. Și aș fi avut exact acceași opinie și dacă prevederea legală ar fi favorizat opinia mea. E doar o chestiune de principiu.

Legat de Ungureanu și Neamțu - nu am nici o problemă cu faptul că îl susțin pe Traian Băsescu dar:
1. până recent pozau în neafiliați politic, deși în cercurile persoanelor informate se știa că sunt susținuți de Traian Băsescu. Ceea ce s-a și dovedit acum. Era corect însă să recunoască asta de la bun început (daca vor să facă alt gen de politică decât cea măruntă, de Dâmbovița, care se practică de atâta timp în România)
2. puteau să o facă în mod decent, nu maimuțărindu-se de la geamul sediului de campanie, urlând și dându-se în spectacol într-un mod care mie personal mi s-a părut absolut penibil (poate altora nu, e opțiunea lor)
3. nu era cazul să jignească peste 8 mil de români care au avut altă opinie decât ei, catalogându-i ca participanți la o lovitură de stat, etc.
USL a obținut la locale 4 mil de voturi. Acum împotriva lui Băsescu au votat 8 mil de oameni. Cred că asta ar trebui să le ridice un mare semn de întrebare, respectiv cu decență și responsabilitate cei apropiați lui Traian Băsescu ar trebui să se întrebe "unde am greșit?" nu să afișeze o atitudine revanșardă și absolut imatură.
Așa că, din punctul meu de vedere cel puțin, viitorul politic al lui MR Ungureanu a fost puternic compromis in aceste zile în ochii celor 4 mil de oameni care nu-l mai vor pe Basescu, dar nu sunt nici votanti USL. Iar un om care se visează Presedintele României in viitor nu avea voie să facă o astfel de greșeală.
În concluzie, în opinia mea, Ungureanu trebuia în această situație să manifeste decență, compasiune pentru nemulțumirile celor care vor o schimbare și deschidere către o schimbare. Care nu trebuia să însemne neapărat USL, dar nu trebuia să însemne nici Traian Băsescu. El însă a greșit și s-a asociat definitiv cu imaginea lui Traian Băsescu.
Laudabil poate în ochii celor care au fost alături de Băsescu la Referendum, dar impardonabil în ochii celor care au fost împotrivă.
În rest, doar viitorul ne va arăta care a fost sau ar fi fost soluția cea mai bună.
Vă urez de asemenea mult succes în toate activitățile viitoare și multă sănătate Dvs. și familiei!

Cu stimă,
Adela Cristea

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.