Ludovic Szantay

Warning: Creating default object from empty value in taxonomy_term_page() (line 33 of /home/ac/d6/html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc).

Două trăsuri

Arh. Szántay Lajos (Gheorge Lanevschi)
Arh. Szántay Lajos (Gheorge Lanevschi)

Recent am citit o carte despre viața și opera lui Ludovic Szántay. Inițiativă lăudabilă a Uniunii Arhitecților din România, cartea sub semnătura lui Gheorghe Lanevschi, ar trebui citită de toți iubitorii Aradului. Ea conține printre altele și câteva pasaje care redau exact spiritul începutului de secol în Arad, eleganța, respectul și nu în ultimul rând grija aleșilor urbei pentru cetățeni.

Un pasaj care, printre altele, mi-a rămas în minte, e o evocare a momentului în care Ludovic Szántay, foarte probabil cel mai prestigios arhitect arădean al tuturor timpurilor și autorul a numeroase opere splendide de arhitectură din Arad (Palatul Cultural, Biserica Roșie, Palatul Băncii Naționale, Gara Centrală, Palatul Bohus, Palatul Lloyd, etc.), și-a construit propriul palat, cel de pe strada Horia. La momentul respectiv Szantay ocupa o poziție importantă în lumea bună a Aradului, era membru în numeroase organizații și comisii, Președinte al Societății Filarmonice, membru al Institutului Cultural al orașului liber regesc Arad, membru în Comisia de Arhitectură, Urbanism și Parcuri din cadrul Uniunii Arhitecților din Arad, membru sau președinte a numeroase comisii de jurizare locale, naționale sau internaționale al unor concursuri pentru edificii publice, etc.  mai departe»