Tupeul lui Băsescu

Astăzi preşedintele Băsescu a ieşit la rampă pentru a anunţa măsurile dure, de austeritate, menite „a scoate România din criză”.

Imediat am observat reacţiile multor “deontologi” care au sărit rapid să-l laude pe Preşedinte, fie pentru curajul său, fie pentru alegerea „variantei corecte”, fie pentru atacul dur la bugetarii care “sug sângele poporului”…

Bineînţeles că vinovatul public nr. 1 este Premierul Boc, iar Preşedintele este din nou salvatorul patriei.

Din punctul meu de vedere Băsescu este culmea cinismului şi a tupeului. Un Preşedinte care în ultimii ani a sfidat permanent voinţa românilor, le-a dat cu tifla de câte ori a putut şi a protejat tacit toate hoţiile şi ticăloşiile din România. Ba mai mult, de numeroase ori le-a încurajat!

Boc nu este altceva decât produsul lui Băsescu. Un individ mărunt, şi la propriu şi la figurat, incompetent, fără coloană vertebrală, marioneta perfectă pentru un preşedinte bolnav de putere.

Băsescu a vrut să controleze tot şi Boc a fost instrumentul perfect. Niciuna din deciziile importante luate în România în ultimul an şi jumătate nu i-au fost străine Preşedintelui Băsescu, cele mai multe fiind dictate chiar de el, de la palatul Cotroceni. Mai mult, Băsescu a fost cel care a sfidat voinţa majorităţii Parlamentului, a sfidat spiritul Constituţia şi opinia majorităţii cetăţenilor României şi l-a impus pe Boc a doua oară ca Prim-ministru.

Tupeul şi cinismul de azi al lui Băsescu mi s-au părut însă fără margini. Sigur, că între cele 2 opţiuni oferite de FMI: majorarea taxelor şi reducerea cheltuielilor bugetare, cea de a doua este cea corectă. Dar asta nu îi aduce un titlu de glorie lui Băsescu.

În primul rând pentru că nu trebuia să ajungem aici. Dacă acest Guvern ar fi avut un minim program anti-criză şi o minimă coerenţă, situaţia în care ne aflăm azi ar fi putut fi evitată. Dar toate măsurile luate în ultimul an nu au făcut decât să lovească într-un mediu privat şi aşa extrem de fragil.

În al doilea rând reducerea cheltuielilor publice era o necesitate clară, evidentă şi a fost cerută şi în trecut de către FMI. Doar că, în afara anunţului că 15.000 dascăli (marea problemă şi marele cost al României!) vor fi concediaţi, nu s-a întâmplat nimic. Mai mult, numărul persoanelor care activează în mediul public a crescut în continuare, în mod paradoxal, iar scurgerile de bani către clienţii puterii au continuat nestânjenite. Şi să nu uităm că una din instituţiile ale cărei buget a crescut în acest an de criză a fost chiar Preşedenţia României! Şi alături de ea, serviciile secrete, care se află tot în subordinea Preşedintelui Băsescu.

Cât tupeu poţi să ai să afirmi că sistemul public e ca un om gras, de 200 kg, care stă în spatele unuia de 50 kg (sistemul privat), când pe cel gras chiar tu l-ai îngrăşat, iar pe cel slab tu l-ai sleit!

Dar sigur! Acum am ajuns la fundul sacului, nu mai putem minţi şi în concluzie trebuia găsit un vinovat. Şi asta face parte din strategia de comunicare a Preşedintelui Băsescu, dintotdeauna: a crea diversiuni şi a culpabiliza pe alţii pentru a ascunde propriile greşeli. De data asta, “vinovatul” e angajatul din sistemul public. Către el trebuie să se îndrepte ura românilor…

Ei bine eu nu accept aşa ceva! În sistemul public cu siguranţă trebuie făcută ordine. Personal am spus şi scris asta, în repetate rânduri. Dar nu putem culpabiliza şi pedepsi “la pachet” pe toţi cei care slujesc statul. Nu e vina dascălilor, a medicilor şi a atâtor altor categorii de bugetari că am fost conduşi atâta timp de nişte incompetenţi care nici măcar acum nu-şi pot recunoaşte eşecul! Nu accept anatemizarea unor categorii sociale pentru care am un deosebit respect şi recunoştinţă!

Şi astfel ajung la cea de a 3-a greşeală. Trebuie să reducem cheltuielile publice. Cu siguranţă! Dar nu le putem reduce “din topor”, aplicând discreţionar nişte procente asupra tuturor celor care primesc bani de la stat. Există numeroşi funcţionari inutili în Ministere şi tot felul de Agenţii fără rost. Există salarii absurde în regii autonome şi societăţi cu capital de stat falimentare. Există sume imense de bani care se scurg din sistemul public către clientela politică, firme căpuşă. Acolo trebuie reduse costurile! Nu la salariile dascălilor! Nu la amărâtul de pensionar care abia îşi duce traiul, care a contribuit o viaţă la pensie şi care nu are nici o vină pentru greşelile repetate făcute de Guvernul României, dar acum trebuie să plătească preţul!

Iar Preşedintele Băsescu ne sfidează din nou. Uităm că şi-a crescut cheltuielile propriului aparat, uităm că le-a promovat pe Udrea şi Ritzi în poziţii de unde să stoarcă milioane de euro pentru interese proprii, uităm că şi-a trimis fiica agramată în Parlamentul Europei... şi ne extaziem brusc: Vai, Băsescu a avut curajul să spună lucrurilor pe nume!

E corect că nu am ales să creştem taxele! Dar e incorect şi imoral să îi pedepsim acum pe cei care nu au nici o vină pentru tot ce s-a întâmplat în România ultimului an! Şi atâta timp cât nu vom aduce alături de scăderea cheltuielilor publice (care indirect vor scădea şi consumul) măsuri de stimulare a economiei şi de relansare a mediului privat, peste câteva luni ne vom regăsi în acceaşi situaţie şi atunci Guvernul va trece la planul doi şi va mări şi taxele, în aşa fel încât până şi bomboana de pe colivă să fie amară!

Personal nu mai accept să fiu minţită şi sfidată de Preşedintele României. Nu mai accept cinismul şi tupeul acestui om fără principii. Şi nu accept să cad în cursa pe care ne-o întinde acum!

Băsescu a greşit! A greşit constant în ultimii ani. Şi a minţit permanent în ultimii ani, creând permanent impresia că nu avem probleme majore, că nu vom fi afectaţi de criză sau că am ieşit deja din ea… Iar acum ar trebui să vină şi să-şi ceară scuze. De la pensionari, de la dascăli, de la tinerii cărora le-a grevat cu costuri grele viitorul... De la toţi românii care nu au nici o vină. Unii din ei doar pe aceea de a-l fi votat!
 

Comentarii

E foarte normal sa fii contra lui Basescu fiind in opozitie ! Indiferent ca are sau nu are dreptate Basescu trebuie criticat la maxim , ca asa bine da la public fiind in opozitie !!! Problemele sociale locale dezbatute de familia Cristea in interesul aradeanului VA RESPECT dar cand intrati in discutiile politice vrand sa dovediti ca sunteti in opozitie , criticand si denigrand puterea cu orice pret , IMI CREATI VOI SINGURI ANTIPATIE !!! Si sunt sigur ca multi , foarte multi gandesc la fel ca mine !!!!!!! Justificarile si motivele nu-si au rostul , faptele voastre vorbesc de la sine !!!

Mulţumesc pentru comentariu. Îndrăznesc însă să te contrazic. Personal nu mă aflu în nici un fel de opoziţie, pentru simplul motiv că de foarte mulţi ani nu mai am nici un fel de tangenţă cu politica şi nici nu cred că voi mai avea vre-odată.

În schimb ca cetăţean (şi nu în ultimul rând ca şi contribuabil, dascăl, părinte...), îmi pasă foarte mult de tot ceea ce se întâmplă în jurul meu. Şi îndrăznesc să am opinii, aşa cum am avut întotdeauna, cu privire la lucrurile care se întâmplă în jurul nostru şi care ne afectează viaţa.

Sigur, părerile altora pot fi diferite şi le respect. Le fel, trăind într-o ţară (încă) liberă, am dreptul la opinie şi nu văd motive pentru care nu mi-ar fi respectată.

Şi ca să revin la subiect: cred cu tărie că Traian Băsescu este unul din cele mai rele lucruri care i s-au întâmplat României în ultimii ani, respectiv că toate deciziile economice luate în ultimul an şi jumătate au fost greşite!

Dacă ai o altă opinie, putem discuta oricând pe această temă, cu argumente, şi crede-mă, dacă e să vorbim despre domeniul economic, chiar mă pricep şi accept oricând cu plăcere o dezbatere.

domnule basescu ati dato-n bara mai bine se traea cand era PSD la putere ati dus tara de rapa.La ora actuala trebuie un VTAD TEPES la puteres sa traga in tapa incepand de sus.Ati fost sustinut de romanii din strainatate dar la ora actuala var omora.SUNTETI CEL MAI PROST CONDUCATOR AL ROMANIEI .Sunt plecat de multi ani din tara am un copil ,care a fost nascut in ITALIA acum 6ani iar statul italian m/a ajutat f mult.Mia trimis timp de jumatate de an numai cadouri *pemparsi,creme,etc*,iar acuma,sunt i PALMA DE MALLORCA iar pentri un nou nascutaici se da 2500e.Asa ca TRAIANE AI BELITO PE ROMANESTE.AR TREBUI CA TOTI ROMANII SA SE RIDICE IN POTRIVA VOASTRA.ATI DUS ROMANIA DE RAPA.V/ATI FACUT SALARII GROSOLANE SI PUTIN VA PASA DE ROMANI. SA VA FIE RUSINE SUNTETI NISTE NESIMTITI ALTII SI-AU DAT VIATA PENTRU ROMANIA IAR VOI VA BATETI JOC DE EA RUSINE. DEPUNETIVA DEMISIA E MAI BINE.DATI VOIE LA ALCIEVA SA GUVERNEZE TARA CA VOI NE SARACITI DE TOT.AICI CU SALARU MINIM PE ECONOMIE POTI TRAI BINE CHIAR ITI PERMITI SA MANINCI O DATA PE LUNA LA RESTAORANT.E O MARE DIFERENTA DOMNULE BASESCU.SA VA FIE RUSYNE ATI INCEPUT SA LUATI SI CEA MAI MICA BUCATA E PAINE SA VA FIE RUSINE.VROIATI SA NE INTOARCEM NOI ROMANII DIN STRAINATATE DAR CE NE OFERITI TAXE SI IMPOZITE MARI SA VA FIE RUSINE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Eu zic ca e mai putin importanta persoana lui Basescu (a lui Boc cel mic cu atat mai putin) sau clientela PDL.
Stii vreun lider politic care sa ajunga la putere si sa nu fie criticabil?
Problema ar trebui impartita in doua.

Prima, cea a reducerii costurilor cu plata bugetarilor si a asistatilor social.
Da, e vina lor ca s-a ajuns la taierea cu toporul a veniturilor, pentru ca nu au inteles, nu au vrut sa se reformeze, sa inteleaga ca e criza, si ca asa cum la privati concedierile si reducerile masive sunt o realitate, asa ar trebui sa fie si in sistemul public. Nu se poate altfel. Si nu inteleg unde e marea problema. Cui nu-i convine, sa-si dea demisia si sa-si caute alt loc de munca mai bine platit. De ce ar trebui o casiera de la Finante sa aiba tratament preferential in fata crizei decat o casiera de la RCS, de exemplu? Asta cu au rate sau mor de foame nu e o scuza. Ce, casiera de la privat nu simte foamea??? E cazul sa avem angajati la stat care sa-si doreasca sa plece. Nu e normal ca oamenii (tinerii in special) sa vrea sa fie bugetari. Ar trebui sa fie usor sa ai un post de bugetar si telul sa fie sa lucrezi la privat, unde sa ai un salsr mai mare. Acum e invers. E anormal si trebuie schimbat.
Oricum la ora 4 sunt acasa. Sa-si mai ia un job. Cei din mediul privat vor fi incantati sa se poate aproviziona cu forta de munca ieftina si odihnita :). Cineva, candva trebuia sa ia aceasta decizie. Basescu, Antonescu(mai ales), chiar si imbecilului de Geoana i-ar fi zis cineva ca trebuie sa ia hotararea asta.
Acelasi lucru e valabil si pentru pensionari. In loc sa piarda vremea la proteste, sa preseze statul sa sa realizeze controale riguroase ale medicilor care trimit oameni capabili sa munceasca in pensie de bolala. Daca cei capabili sa munceasca ar lucra, fara sa fie asistati social, cei care intradevar sunt bolnavi si cei care sunt intr-o pensie de varsta foarte meriata, ar putea avea un venit mai decent. Cei ce "fenteaza"sistemul sunt responsabilii morali ai saraciei in care se zbat cei care ar trebui asistati pe principiul solidaritatii.

Si sa ajungem si la a doua problema, cea a persoanelor si partidelor. Da. Boc e probabil cel mai prost prim-ministru din istoria de dupa 89 si acest guvern e cam cel mai incompetent (pachetele de guverne din timpul CDR erau mai jalnice) iar servirea clientelei politice e la fel de evidenta ca si pe timpul guvernarii Nastase. Da, Basescu are tendinte dictatoriale si trebuie sa rasplateasca un numar mare de sponsori care au pus umarul la realegere. Perfect de acord.
Dar mi-am pierdut speranta in corectitudinea statului. Ceea ce conteaza e ca statul alimenteaza cu lucrari si comenzi mediul privat. Si asa poate sustine economia. Ca firma unuia din PDL ia banii si ce a celui din PSD pierde comenzile si poate chiar ajunge sa fie preluata de cea portocalie. Mda. Naspa. Incorect. Imoral. Si ilegal. Dar statistic, economic vorbind, conteaza mai putin daca e firma unuia din PSD, PDL sau PNL primeste comenzile. Important e ca aceste comenzi ale statului sa existe, firmele alea sa angajeze oameni, sa achizitioneze la randul lor produse si servicii, adica sa puna in miscare economia.
Daca nu ar fi presiunea politica pentru ca o lucrare sa fie luata de sponsorul partidului, ea ar fi fost luata de vreo ruda a celui de ia decizia, sau s-ar fi gasit cineva care sa-i dea spaga fara sa aiba nici o legatura nici cu politica nici de rudenie. Nu-mi fac iluzii ca acel bugetar nu ar fi fost corupt.
Oricum, mare parte din oamenii de afaceri "migreaza" in functie de interes, si in mare parte sunt aceeasi cei care profita. Oricum ei au intrat in politica nu de dragul vreunei doctrine, ci doar ca sa primeasca lucrari de la stat. Asa a fost, indiferent de culoarea guvernului.
Ca ar fi bine sa schimbam acest sistem. De acord. Da nu asta e marea problema a tarii noastre acum. Si oricum, toate guvernarile au facut acelasi lucru. Si-au servit clientele care ia- propulsat acolo.
In fond e si vina celui care da spaga, nu doar a celui ce ia spaga. Noi avem nevoie de o reforma morala ca popor, nu doar ca si clasa politica. Dar asta nu are cum sa se intample, deoarece, ca popor, cu morala stam din ce in ce mai rau, insa cu maneaua stam din ce in ce mai bine.

"Democracy is the worst form of government, except all the others that have been tried" - Winston Churchill

Multumesc pentru comentariu Adi!

Îţi împărtăşesc aproape în totalitate opiniile.

Una din diferenţe însă e că eu nu mi-am pierdut speranţa în corectitudinea statului. Şi de aia mă şi revoltă atât de mult tot ce se întâmplă. Pentru că eu cred că lucrurile pot fi făcute şi corect şi cu bun simţ. Si refuz să accept vre-odată contrariul, chiar dacă voi rămâne ultimul mohican :) Nu cred că noţiunea de om politic şi corectitudine se exclud a priori. La fel, nu cred că toţi funcţinarii publici sunt corupţi. Cunosc personal foarte mulţi oameni corecţi în sistem. Aşa că banii publici nu trebuie să meargă neapărat la o firmă clientelă a PDL, PSD, PNL, etc... ci pot să meargă şi acolo unde trebuie, la firma care prestează serviciul cerut la preţul corect şi în condiţiile juste.

În ceea ce-i priveşte pe bugetari sunt mai mult decât de acord că trebuie făcută ordine în sistem. Eu urlu asta de ani de zile. Sunt oripilată de turma de fripturişti, leneşi sau clienţi ai partidelor politice care se lăfăie în funcţii publice, dar în acelaşi timp gem de incompetenţă. Şi asta pe banii mei, ai tăi şi a altor numeroşi fraieri din ţara asta care muncim de dimineaţa până seara... Doar că, această reformă trebuia începută de foarte mult timp şi făcută aşa cum trebuie. Ceea ce nu mi se pare fair e faptul că aceaste reforme s-au tărăgănat până s-a rupt pisica, iar acum se fac pe genunchi. Iar şmecherii şi fripturiştii nu vor fi afectaţi. Vor primi în compensare bonusuri pentru reducerea de salariu. În schimb vor plăti mulţi oameni nevinovaţi preţul incompetenţei şi iresponsabilităţii celor care ne conduc. De ex învăţătoarea fiicei mele câştigă sub 1000 lei pe lună şi îşi creşte singură doi copii. Îşi face meseria exemplar şi nu face parte din categoria funcţionarilor care freacă documente în spatele unui ghişeu.. De ce trebuie să plătească şi ea acest preţ? De ce nu reducem mai bine 2 funcţionari inutili? Şi cazurile de genul ăsta sunt nenumărate... Modul injust în care se face această aşa-zisă reformă mă deranjează, nu reducerea cheltielilor bugetare pe care o susţin cu toată tăria.

În rest.... guvernele CDR au făcut multe greşeli, e adevărat. Şi au plătit pentru ele (adica au plătit doar unii, pt că în fapt din guvernările CDR au făcut parte şi PNL si PD...). Dar părerea mea rămâne că un guvern mai dezastruos decât guvernul Boc nici măcar în visele rele nu se putea imagina. Si cred că acum ar trebui să înceapă şi ei să plătească preţul...

Legat de şpagă, reforma morală şi manea... sunt absolut de acord cu tine!

am dat spam la mesaj...

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.