Un pas înainte, doi pași înapoi...

Un pas înainte, doi pași înapoi...

V-ați întrebat vre-odată ce au în comun Guvernul României și Vladimir Ilici Lenin? Lenin scria în 1904 o carte cu titlul “Un pas înainte, doi pași înapoi”. Guvernul României practică această politică în fiecare zi.

Astăzi, de exemplu, am aflat că începând din ianuarie 2011 companiile pot dinnou opta pentru statutul fiscal de microîntreprindere (respectiv pot trece la taxarea de 3% pe venit, alternativ taxării cu 16% pe profit). Aparent o măsură foarte bună... Guvernul argumentează chiar că este o măsură anticriză, destinată stimulării micilor companii.

Care e atunci problema? Această facilitate a fost eliminată chiar în ianuarie 2010 de către același Guvern Boc! Culmea e că la momentul în care au eliminat-o au considerat această decizie tot o “măsură anti-criză”. După un an în care micile companii au fost decimate, Guvernul revine asupra deciziei greșite, făcând un pas înainte, prea târziu însă pentru a mai putea repara toate efectele negative ale celor 2 pași făcuți deja înapoi cu un an în urmă.

Dacă ar fi singura greșeală de acest gen, am putea-o consideră o simplă regretabilă eroare. Din păcate însă genul ăsta de greșeli, răzgândeli și reveniri par să fie un modus vivendi al regimului Băsescu – Boc.

Alte exemple? Cea mai crasă, provenind tot din zona politicilor și măsurilor fiscale, a fost introducerea în mai 2009 a impozitului minim (așa-numitul impozit forfetar) ca mult trâmbițată măsură anti-criză, pentru a-l elimina în octombrie 2010, cu aceeși motivație, după ce a contribuit decisiv la închiderea a aproape 200.000 de companii. Sigur, prin asta Guvernul își recunoaște public incompetența și recunoaște ineficiența măsurilor luate. Dar nu este suficient! Răul produs prin măsurile greșite luate nu poate fi reparat prin simpla eliminare a prevederilor legale în cauză. Efectele negative s-au produs deja și pentru a le remedia sunt necesare politici active corelate cu o viziune economică și fiscală. Lucruri care-i lipsesc cu desăvârșire Guvernului nostru.

Din păcate însă, de la declanșarea crizei, Guvernul a luat mult mai multe decizii greșite, decât cele la care m-am referit mai sus. Iar revenirea la normalitate s-a produs doar în ceea ce privește eliminarea impozitului minim, reintroducerii facilităților pentru microîntreprinderi și parțial în ce privește prevederile celebrei Ordonanțe 58. Rămân însă toate celelalte numeroase greșeli (despre care de altfel am scris la vremea când s-au produs) nereparate.

Marea problemă rămâne însăși politica “răzgândelii” practicată de Guvernul Boc. Și mai cu seamă numeroșii pași înapoi pe care i-am făcut în ultimii 2 ani, întotdeauna în cadență dublă față de pașii reparatori făcuți înainte...

Totuși există și o diferență între Lenin și Guvernul Boc. În sintagma folosită de Lenin bolșevicii făceau întâi un pas înainte, urmat apoi de doi pași înapoi. Guvernul Boc începe de fiecare dată cu cei doi pași înapoi...